Kā Latvijā uzsākt biznesu ar 19,00 EUR?

“Pārāk gari, neizlasīju” versija – Latvijā pietiek ar 19,00 EUR, lai dibinātu mazkapitāla SIA un oficiāli varētu sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Šajā rakstā nav atklāts kāds revolucionārs jaunums vai sistēmas nepilnība, kas ļauj tik lēti tikt pie uzņēmuma. Gluži pretēji – šeit apkopota visiem pieejama informācija par darbībām, kas ļauj maksimāli efektīvi veikt mazkapitāla SIA dibināšanu, izvairoties no liekām izmaksām un saņemot atlaides, kur tas iespējams.

1. eParaksta noformēšana;

2. Mazkapitāla SIA dibināšanas dokumentu sagatavošana;

3. Pamatkapitāla apmaksa;

4. Dokumentu iesniegšana Uzņēmumu reģistrā.


1.solis – eParaksta noformēšana. Izmaksas – 0 EUR.

Tev ir nepieciešams eParaksts. Ja tev jau tāds ir, apsveicam, vari iet pie nākamā soļa. Ja tev vēl nav e-paraksts, tad to nepieciešams noformēt.

eParaksts tev noderēs ne tikai uzņēmuma dibināšana, bet arī ļaus turpmāk ērti komunicēt elektroniski ar valsts iestādēm un darījuma partneriem, kā arī apliecināt savu identitāti.

Mazkapitāla SIA dibināšanā eParaksts ļaus tev aiztaupīt notāru izmaksas par dokumentu parakstīšanu un saņemt atlaidi valsts nodevai. Turklāt, eParakstu vari noformēt pilnīgi bez maksas un saņemt to 3 darba dienu laikā.

Mūsuprāt, ērtākais eParaksts veids ir eParaksts mobile. Lai lietotu eParaksts mobile, tev nepieciešams tikai viedtālrunis. Līdzīgi kā Smart ID, eParaksts mobile ir aplikācija, kurā būs nepieciešams ievadīt iepriekš izveidotu pin kodu (vai izmantojot biometrijas datus), kas attiecīgi ļaus parakstīt dokumentus.

Lai pieteiktos eParaksts mobile, dodiets uz eparaksts.lv un spied “Pieteikties”. Pieslēdzies ar kādu no internetbankām un seko tālākajiem norādījumiem.

Pēc pieteikuma iesniegšanas, tev 3 darba dienu laikā kurjers bez maksas atvedīs parakstīt līgumu. Pēc līguma parakstīšanas un eParaksta aktivizēšanas, būsi noformējis sev eParakstu un attiecīgi varēsi elektroniski parakstīt dokumentus.

2.solis – Mazkapitāla SIA dibināšanas dokumentu sagatavošana. Izmaksas – 0 EUR.

Lai varētu tikt pieņemts lēmums par uzņēmuma dibināšanu un ierakstīšanu komercreģistrā, Uzņēmumu reģistrā ir jāiesniedz noteikti mazkapitāla SIA dibināšanas dokumenti. Tie ir:

  • Pieteikuma veidlapa;
  • Lēmums par dibināšanu vai Dibināšanas līgums;
  • Statūti;
  • Dalībnieku reģistra nodalījums;
  • Valdes paziņojums par juridisko adresi;
  • Piekrišana juridiskās adreses reģistrācijai (ja īpašums nepieder kādam no uzņēmuma dibinātājiem).

Šos dokumentus vari sagatavot pats, līdz ar to dokumentu sagatavošanas izmaksas teorētiski ir nulle eiro. Uzņēmumu reģistra mājas lapā ir pieejami labi skaidrojumi par to, kam šajos dokumentos jābūt norādītam.

Tomēr, ja dokumentus gatavo pirmo reizi, tad var gadīties, ka likumsakarīgi dokumentos pieļausi kādu kļūdu un uzņēmums tik ātri netiks reģistrēts.

Tādējādi, lai lieki nezaudētu laiku, bet tomēr izmaksas saglabātu maksimāli zemas, kā labu alternatīvu vizītei pie jurista un neparedzamām stundas likmēm, piedāvājam mūsu sniegto pakalpojumu – Mazkapitāla SIA dibināšana.

Tā ietvaros par vienreizēju fiksētu maksu tiek sagatavoti visi augstāk norādītie SIA dibināšanas dokumenti. Turklāt tas notiek automātiski un uzreiz.

Tas nozīmē, ka ja dodies uz norādīto pakalpojumu, uzspied “Saņemt pakalpojumu” un fonā uzliec šo dziesmu, tad pie visiem SIA dibināšanas dokumentiem tiksi vēl pirms dziesmas beigām.

3.solis – Pamatkapitāla apmaksa. Izmaksas – 1 EUR .

Mazkapitāla SIA ir tāds uzņēmums, kuru var dibināt un attiecīgi uzsākt uzņēmējdarbību sākot ar 1 EUR ieguldījumu, un kuram nav nepieciešams minimālais ieguldījums 2800 EUR apmērā, kā tas ir parastajam – pilna kapitāla SIA.

Tas nozīmē, ka pēc dibināšanas līguma vai lēmuma sagatavošanas un bankas konta atvēršanas, tev nepieciešams tajā iemaksāt tikai 1 eiro, lai uzsāktu oficiālu darbību.

Pamatkapitāls, protams, var būt lielāks un tā apmērs jāizvēlas katrā situācijā individuāli, tomēr, arī 1 eiro pamatkapitāls ļauj pilnīgi oficiāli dibināt uzņēmumu un baudīt tādas pašas tiesības kā uzņēmums ar 10000 EUR ieguldījumu.

Vairāk par pamatkapitāla lieluma izvēli un nozīmi, lasi mūsu rakstā – Kas ir mazkapitāla SIA un kā to dibināt?, sadaļā “Cik lielu pamatkapitālu izvēlēties?”.

4.solis – Dokumentu iesniegšana Uzņēmumu reģistrā. Izmaksas – 18,00 eiro.

Iesniedzot dokumentus Uzņēmumu reģistrā, ir nepieciešams veikt valsts nodevas un maksas par publikāciju “Latvijas Vēstnesis” samaksu.

Šīs arī ir tas brīdis, kur noder 1. solī izveidotais eParaksts. Proti, eParaksts tagad tev ļauj dokumentus parakstīt elektroniski un iesniegt to caur portālu latvija.lv.

Ja tev nebūtu e-paraksts, tad atsevišķus dibināšanas dokumentus (pieteikuma veidlapu un dalībnieku reģistru) būtu nepieciešams parakstīt pie notārā, kas radītu vēl papildus izmaksas.

Piemēram, parakstot šos 2 dokumentus pie zvērināta notāra, būtu jārēķinās ar papildus izmaksām aptuveni 60 EUR apmērā.

Turklāt, tas vēl nav viss. eParaksts ļauj dokumentus parakstīt un iesniegt elektroniski, līdz ar to ir mazāka papīra dokumentu aprite, kas savukārt atvieglo dzīvi arī Uzņēmuma reģistra darbiniekiem. Pateicībā par to valsts tev dod 10% atlaidi valsts nodevai.

Tādējādi maksājamā valsts nodeva ir 20 EUR – 10%, proti, tikai 18 EUR.


1.solis + 2.solis + 3.solis + 4.solis = 19,00 EUR

Šis ir optimālākais un ar zemākajām izmaksām saistītais veids, kā dibināt mazkapitāla SIA. Proti, noformēt eParakstu, pamatkapitālu izvēlēties 1 EUR apmērā un dokumentus iesniegt elektroniski.

Ar uzņēmuma dibināšanu, protams, nekas nebeidzas un uzņēmējdarbības veikšanai ir nepieciešami papildus ieguldījumi. Šī raksta mērķis bija ilustrēt ar cik nelielu ieguldījumu ir iespējams dibināt uzņēmumu.


TEMIDIO pakalpojums Mazkapitāla SIA dibināšana automātiski sagatavo visus mazkapitāla SIA dibināšanai nepieciešamos dokumentus.

Pakalpojuma ietvaros, ņemot vērā lietotāja ievadīto informāciju, tiek sagatavoti un uzreiz aizpildīti visi nepieciešamie dokumenti, tai skaitā – Lēmums par dibināšanu vai dibināšanas līgums, Statūti, Dalībnieku reģistra nodalījums, Valdes paziņojums par juridisko adresi, Nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišana juridiskās adreses reģistrācijai, Valdes locekļu piekrišana ieņemt valdes locekļa amatu un Pieteikuma veidlapa. Dokumenti ir gatavi uzreiz un pieejami word formātā.